Kokią įtaką tvariųjų pastatų vidaus oro kokybei turi dažai ir kitos dangos?

Autorius Sakari Leimi | Techninės plėtros vadovas 2021-02-24 10.47.57

Green Building pinnoitteet ja laadukas sisailma

Patalpų oro kokybę ir statybinių medžiagų emisiją reglamentuoja tvariųjų pastatų sertifikavimo sistemos LEED, BREEAM ir RTS. Rinkdamiesi dažus ir kitas dangas atkreipkite dėmesį į jų lakiųjų organinių junginių (LOJ) kiekio ribinę vertę.

Statant aplinką tausojančius pastatus tvarios plėtros principų turi būti laikomasi visais pastato gyvavimo ciklo etapais – nuo projekto parengimo iki nugriovimo. Kruopščiai atrinktos aukštos kokybės statybinės medžiagos pailgina statinio eksploatacijos trukmę, mažina naujų statinių poreikį ir aplinkai daromą poveikį.

Tvari plėtra taip pat reiškia siekį užtikrinti aukštą patalpų oro kokybę, nes jei ji bus prasta, gali neatsirasti norinčių pastate ilgai gyventi. Nuolat mažėjant gyventojų skaičiui didėja tikimybė, kad pastatas bus nugriautas.

Aukštą patalpų oro kokybę lemia keli veiksniai

Geras patalpų oras priklauso nuo daugybės veiksnių, įskaitant vėdinimą, inžinerinius tinklus, statybines medžiagas ir baldus. Vien statybinių medžiagų pasirinkimas neužtikrina aukštos patalpų kokybės, tačiau turi jai įtakos.

 

Rinkdamiesi dažus ir kitas dangas atkreipkite dėmesį į juose esantį LOJ kiekį. Standartai LEED ir BREEAM nustato LOJ kiekio ribines vertes, tačiau reikia siekti sumažinti LOJ ir kitų kenksmingųjų medžiagų emisiją iki minimumo.

 

Ant gaminių pakuočių ir jų duomenų lapuose yra nurodyta įstatymų nustatyta LOJ kiekio ribinė vertė, tačiau nenurodyta, ar ji atitinka standarto LEED arba BREEAM reikalavimus.

Kaip išsirinkti standartų LEED ir BREEAM reikalavimus atitinkančius dažus?

Į šį klausimą nėra tiesaus atsakymo, nes renkantis gaminius reikia atsižvelgti į projekto pobūdį ir sertifikavimo sistemą.

 

Yra keli abiejų sertifikavimo sistemų variantai, nes skiriasi skirtingose šalyse ir skirtingiems statiniams keliami reikalavimai. Taip pat gali labai skirtis statybos projektų pobūdis. Dėl šių priežasčių pateikti bendrų gairių neįmanoma.

 

Tiksliausia informaciją Jums suteiks sertifikavimo sistemų LEED ir BREEAM atstovai, nes jie turi išsamius duomenis apie maža emisija pasižyminčius dažus bei dangas. Kai žinosite Jūsų projektui nustatytas ribines vertes, mes mielai padėsime Jums išsirinkti tinkamus gaminius.

 

Maža emisija pasižyminčios statybinės medžiagos žymimos Suomijos statybos informacijos fondo (RTS) mažos emisijos klasės M1 ženklu ir Šiaurės šalių ekologiniu ženklu „Gulbė“. Norint gauti Suomijos statybos informacijos fondo (RTS) sertifikatą patalpų oro kokybė ypač svarbi, nes tai vienas iš penkių pagrindinių šio sertifikato reikalavimų.

Mūsų siekis – maža emisija

Maža emisija ir aukšta patalpų oro kokybė – vienas iš nekilnojamojo turto sektoriaus ir statybos pramonės tikslų siekiant tvarumo. Kompanija „Tikkurila“ skatina siekti šio tikslo.

 

Šiuo metu daugiau kaip 300 kompanijos „Tikkurila“ gaminių turi nacionalinį arba tarptautinį ekologinį ženklą arba statybinių medžiagų mažos emisijos klasės M1 ženklą. Ieškote patikimo partnerio savo tvarios statybos projektui? Susiekite su mumis – mielai Jums padėsime!

 

Susisiekti su ekspertais

 

Temos: Tvarieji pastatai

Naujienlaiškio prenumerata

Naujausi straipsniai

Straipsniai pagal žymes