6 populiariausi klaidingi teiginiai apie vandenines metalo dangas

Autorius Tikkurila 2021-02-24 09.17.24

water-borne-metal-coatings-misconceptions

Ar pramoninių vandeninių dangų eksploatacinės savybės prilygsta tirpiklinių dangų savybėms? Ar vandeninės dangos gali apsaugoti metalinius paviršius nuo korozijos? Ar reikia labai daug pastangų bei investicijų norint pereiti prie vandeninių dangų? 

Ne Jums vieniems kyla klausimų dėl vandeninių metalo dangų. Pramoninės vandeninės metalo dangos naudojamos ne taip seniai kaip tirpiklinės. Nors jos vis labiau populiarėja, vis dar nėra plačiai naudojamos visame pasaulyje. Apie vandenines dangas yra daug klaidingų nuomonių, tačiau jos paremtos gandais, o ne faktais.

 

Norint tinkamai pasirinkti metalo dangas būtina kuo daugiau apie jas sužinoti. Norime Jums padėti paneigdami 6 populiariausius klaidingus teiginius apie vandenines metalo dangas.

1. Vandeninės dangos nesaugo nuo korozijos. Netiesa!

„Vandeninės dangos negali apsaugoti metalinių paviršių nuo korozijos“ – tai vienas populiariausių klaidingų teiginių. Svarbu suprasti, kad antikorozinės dangų savybės nepriklauso nuo jų tirpiklio rūšies. Tirpiklis – cheminė medžiaga arba vanduo – atlieka skiediklio funkciją. Jis reikalingas tik tam, kad metalo paviršiuje susidarytų nuo korozijos saugančių medžiagų plėvelė. Vandeninėms dangoms džiūstant jose esantis vanduo išgaruoja, kaip ir cheminiai tirpikliai. Taigi metalinių paviršių apsaugai nuo korozijos tinka tiek tirpiklinės, tiek vandeninės dangos.

Kadangi rūdims susidaryti reikalingas vanduo, dažnai abejojama, ar vandeninės dangos gali apsaugoti nuo korozijos. Iš tiesų vandeninės dangos saugo nuo korozijos – tai viena svarbiausių jų savybių. Taip pat kartais nerimaujama, kad dėl vandeninėse dangose esančio vandens, kol jis neišgaruoja, ant metalo paviršiaus gali žaibiškai atsirasti rūdžių. Taip gali nutikti, jei vandeninės dangos dengiamos netinkamai arba jų sudėtis yra netinkama, tačiau tai tikrai nėra būdinga visoms vandeninėms dangoms. Speciali kompanijos „Tikkurila“ vandeninių dangų sudėtis užkerta kelią žaibiškam rūdžių susidarymui.

2. Vandeninės dangos neatsparios atmosferos poveikiui. Netiesa!

Atsparumas atmosferos poveikiui – dar viena savybė, kelianti abejonių lyginant skirtingas metalo dangas. Jums gali kilti klausimas, ar vandeninės dangos atsparios UV spinduliams ir klimato poveikiui? 

 

Vandeninės dangos pasižymi tokiu pat atsparumu atmosferos poveikiui, kaip ir tirpiklinės, o kartais yra netgi atsparesnės. Tačiau konkrečios dangos antikorozinės savybės ir atsparumas atmosferos poveikiui priklauso nuo jos cheminės sudėties. Taigi užuot lyginus vandeninių ir tirpiklinių dangų atsparumą atmosferos poveikiui reikia lyginti konkrečias dangas, pvz.: epoksidines, akrilines, poliuretanines. Pavyzdžiui, vandeninės akrilinės metalo dangos yra itin patvarios ir gerai saugo nuo korozijos.

 

Vandeninės dangos nenaudojamos mirkstantiems ir žemėje esantiems metaliniams paviršiams. Jos taip pat dar nėra tokios atsparios atmosferos poveikiui, kad būtų tinkamos naudoti jūrinėje aplinkoje. Vandeninės dangos taip pat jautresnės aplinkos sąlygoms, kai yra dengiamos ir džiūsta, todėl tuo metu svarbu palaikyti reikiamą aplinkos drėgmę.

3. Vandeninių metalo dangų eksploatacinės savybės neprilygsta tirpiklinių dangų savybėms. Netiesa!

„Vandeninių dangų eksploatacinės savybės neprilygsta tirpiklinių dangų savybėms“ – tai kita dažnai pasitaikanti klaidinga nuomonė. Natūralu, kad baiminatės dėl vandeninių dangų kokybės, nes norite, kad Jūsų pasirinktos dangos užtikrintų reikiamą metalo apsaugą. Bet galite būti ramūs – vandeninių dangų eksploatacinės savybės nė kiek neprastesnės nei tirpiklinių, jos ne tik apsaugo metalinius paviršius, bet ir užtikrina kokybišką galutinį rezultatą.

 

Kad atitiktų pramoninių dangų standartus, vandeninės dangos nuolat tobulinamos įtraukiant į jų sudėtį įvairius naujoviškus priedus – chemines medžiagas ir dervas. Nors metalui dengti tradiciškai buvo naudojamos tirpiklinės dangos, šie naujoviški priedai leido pagerinti vandeninių dangų eksploatacines savybes. Tinkamai dengiamos vandeninės dangos užtikrina ilgalaikę metalo apsaugą. Jos apsaugo metalo paviršių netgi atšiaurioje aplinkoje.

Kompanijos Tikkurila“ serijos „Fonte“ vandeninės dangos pranoksta tirpiklines dangas. Pavyzdžiui, dvikomponenčiai vandeniniai epoksidiniai viršutinio sluoksnio dažai Fontecoat EP 80 sudaro tvirtą blizgią dangą, itin atsparią mechaniniam ir cheminiam poveikiui.

4. Vandeninėms dangoms reikia papildomos priežiūros. Netiesa!

Jei vandeninės dangos nėra naudojamos ekstremaliomis sąlygomis, jas reikia atnaujinti ne anksčiau nei kitas metalo dangas. Siekiant užtikrinti vandeninių dangų kokybę ir patvarumą jos taip pat kruopščiai tikrinamos ir išbandomos, kaip ir tirpiklinės dangos. Šiek tiek priežiūros greičiausiai prireiks, bet tinkamas paviršiaus paruošimas ir dengimas gali žymiai pailginti dangos eksploatavimo trukmę. 

 

Pramoninėms metalo dangoms atnaujinti ir pažeistoms jų vietoms atkurti tinkamų vandeninių dangų pasiūla tokia pat didelė, kaip ir tirpiklinių dangų.

5. Perėjus prie vandeninių dangų investicijos neatsiperka. Netiesa!

Nors perėjimas prie vandeninių dangų reikalauja didesnių pradinių investicijų, pritaikius visą įrangą ir sureguliavus gamybos procesus jos atsiperka. Pagrindinė priežastis, kodėl vandeninės dangos yra šiek tiek brangesnės, – didesnė jų žaliavų kaina. Tačiau naudodami vandenines dangas iš tiesų galite sumažinti bendras gamybos išlaidas. Vandeninės dangos nėra degios, todėl Jums nereikės sprogimui atsparios įrangos, itin degių medžiagų draudimo ar specialiai paruoštų darbuotojų gaminiams transportuoti. Kadangi neišdžiūvusias vandenines dangas galima valyti vandeniu, galėsite naudoti mažiau valiklių.

 

Pirmą kartą naudojant vandenines dangas gali būti šiek tiek sunkiau dirbti nei naudojant tirpiklines. Pavyzdžiui, vandeninės dangos turi būti dengiamos tik ant švaraus paviršiaus ir švarioje aplinkoje. Norint užtikrinti gerą rezultatą dengiant reikia šiek tiek didesnio preciziškumo. Dėl mažo vandeninių dangų sausojo likučio gali prireikti dviejų ar trijų dangos sluoksnių.

Kompanija „Tikkurila“ padeda savo vartotojams sklandžiai pereiti prie vandeninių dangų. Mes išbandome vandenines dangas kartu su jais, stebime, kaip jos tarnauja, ir padedame spręsti visas kylančias problemas.

6. Vandeninių dangų naudojimas nepaskatins Jūsų verslo augimo. Netiesa!

Priklausomai nuo situacijos Jūsų šalyje arba įmonėje Jums gali kilti klausimas, ar vandeninių dangų naudojimas paskatins Jūsų verslo augimą. Ar Jums verta prie jų pereiti? Ar vandeninės dangos yra Jums tinkamas pasirinkimas, priklauso nuo Jūsų verslo tikslų ir situacijos. Svarbu išsiaiškinti, kaip auga vandeninių dangų paklausa ir kaip jos galėtų paskatinti Jūsų verslo augimą. Tikimasi, kad bendras metinis pasaulinės vandeninių dangų rinkos augimo koeficientas 2017–2025 m. bus 5,7 proc.

 

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl įmonės renkasi vandenines dangas, yra siekis sumažinti jų daromą neigiamą poveikį aplinkai. Tirpikliniai gaminiai išskiria į aplinką gana didelį lakiųjų organinių junginių (LOJ) kiekį, o vandeniniai gaminiai jų išskiria mažai arba visai neišskiria. Džiūstant vandeninėms dangoms iš jų į aplinką išgaruoja vanduo, o ne toksiškos cheminės medžiagos. Didėjant tvarumo svarbai ir griežtėjant LOJ emisijos normoms vandeninės dangos vis labiau populiarėja.

 

Vandenines dangas įmonės taip pat renkasi norėdamos užtikrinti saugesnes bei mažiau sveikatai kenksmingas darbo sąlygas ir sumažinti sprogimo pavojų.

Rinkdamiesi vandenines dangas atsakykite į šiuos klausimus:

  • Kokias metalo dangas šiuo metu naudojate?
  • Kokių rūšių metalą dengiate?
  • Kokią dengimo įrangą šiuo metu naudojate?
  • Koks Jūsų įmonės požiūris į tvarumą?
  • Ko tikitės iš metalo dangų?
  • Kokių reikalavimų šiuo metu turite laikytis?

Jei turite klausimų apie vandenines dangas, susisiekite su mumis. Mes mielai padėsime Jums nuspręsti, ar vandeninės dangos atitinka Jūsų poreikius.

 

Ekspertų kontaktai

 

Tikkurila

Autorius Tikkurila

Temos: Metalo paviršiai

Naujienlaiškio prenumerata

Naujausi straipsniai

Straipsniai pagal žymes