DUK – Metalinių paviršių apdorojimas

Autorius Tikkurila 2021-02-24 09.11.52

Metal surface treatment FAQ

Pagrindinė visų metalo dangų paskirtis – apsaugoti metalą nuo korozijos, tačiau kiekvienos rūšies dangos dėl skirtingų parametrų pasižymi skirtingomis eksploatacinėmis savybėmis. Rinkdamiesi Jūsų verslo poreikius atitinkančias metalo dangas taip pat norite, kad jos būtų kokybiškos ir patvarios.


Kompanija „Tikkurila“ siūlo daug įvairių aukščiausius kokybės standartus atitinkančių metalo dengimo sistemų. Pateikiame atsakymus į dažniausiai kylančius klausimus apie metalo apdorojimą ir metalo dangas.

Kaip išsirinkti įmonės poreikius atitinkančias metalo dangas?

Norėdami išsirinkti specifinius Jūsų įmonės poreikius atitinkančias metalo dangas turite atsižvelgti į keletą skirtingų veiksnių.

 

  1. Pirmiausia apibrėžkite savo tikslus. Kokioje aplinkoje metalo danga bus naudojama ir kaip bus naudojamas galutinis produktas? Kiek ilgai danga turėtų išsilaikyti, kokių dengimo sistemos standartų turite laikytis ir koks Jūsų įmonės požiūris į tvarumą? Kokią įrangą ir kokias metalo dangas dabar naudojate, metalo elementus pirmiau dengiate ar montuojate?
  2. Patvirtinkite darbų vykdymo grafiką ir galutinį terminą. Kiek laiko danga džius, kada galėsite supakuoti išdžiūvusius elementus ir kiek jų galite padengti per dieną?
  3. Apsvarstykite savo biudžetą turėdami omenyje, kad kai kurios dangos reikalauja didesnių pradinių investicijų, bet išlaidos ilgainiui atsiperka.

Kaip sumažinti LOJ emisiją?

Vandeninių dangų naudojimas – veiksmingas būdas mažinti lakiųjų organinių junginių (LOJ) emisiją. Tvarumo siekis – viena svarbiausių priežasčių, kodėl daugelis įmonių renkasi vandenines dangas. Tirpikliniai gaminiai išskiria į aplinką gana didelį LOJ kiekį, o vandeniniai gaminiai jų išskiria mažai arba visai neišskiria. Vandeninių dangų poveikis aplinkai žymiai mažesnis nei tirpiklinių, ypač dengimo metu, nes iš jų garuoja beveik vien vanduo. Be to, neišdžiūvusias vandenines dangas galima nuvalyti vandeniu, tad nereikia naudoti LOJ išskiriančių valiklių.

Dar vienas būdas mažinti kenksmingų tirpiklių emisiją – naudoti didelį sausąjį likutį turinčias ir labai mažą LOJ kiekį išskiriančias metalo dangas.

Kaip užtikrinti saugias ir sveikatai nekenksmingas dirbančiųjų su pramoninėmis dangomis darbo sąlygas?

Daug įmonių renkasi vandenines dangas norėdamos užtikrinti saugesnes ir mažiau sveikatai kenksmingas darbo sąlygas ir sumažinti sprogimo pavojų. Naudojant vandenines dangas mažesnis sudirginimo ir kitokio kenksmingo poveikio pavojus. Vis dėlto, kokias metalo dangas benaudotumėte, dažytojai visada turi laikytis tinkamų saugumo priemonių: mūvėti apsaugines pirštines, vilkėti apsauginius drabužius, naudoti akių apsaugos priemones, o esant nepakankamam vėdinimui – kvėpavimo takų apsaugos priemones. Dengiant tiek vandenines, tiek tirpiklines dangas pavojinga įkvėpti jų garų, tačiau vandeninėms dangoms džiūstant garuoja ne tirpikliai, bet vanduo, todėl įkvėpimas nėra toks kenksmingas.

Kokias metalo dangas siūlo kompanija „Tikkurila“?

Mes siūlome įvairias metalo dangas – nuo tradicinių alkidinių iki modernių tiesiai ant metalo dengiamų poliuretaninių, įskaitant tirpiklinį gruntą ir tirpiklines viršutinio sluoksnio dangas, labiau aplinką tausojančias didelį sausąjį likutį turinčias dangas, betirpikles ir vandenines dangas.
 

Mūsų tradicinės metalo dangos užtikrina ekonomišką ir ilgalaikę apsaugą nuo korozijos bei dėvėjimosi.

 

Mūsų didelį sausąjį likutį turinčios metalo dangos pasižymi labai mažu LOJ kiekiu – leidžia sumažinti kenksmingą tirpiklių emisiją.

 

Mūsų vandeninės metalo dangos pranoksta tirpiklines metalo dangas. Jos visiškai atitinka esamus pramonės kokybės standartus ir naujausius aplinkosaugos reikalavimus.

Ar kompanijos „Tikkurila“ pramoninės dangos yra tinkamai išbandytos ir atitinka pramonės standartus?

Visos mūsų metalo dangos atitinka pasaulinį apsaugos nuo korozijos standartą ISO 12944. Mes taip pat turime dengimo sistemų, atitinkančių kitus standartus, įskaitant Norvegijos standartą NORSOK, Suomijos standartą SILKO ir Rusijos standartą GOST.

Kuo skiriasi vandeninės ir tirpiklinės dangos?

Metalo dangos skirstomos į tirpiklines ir vandenines priklausomai nuo naudojamo tirpiklio. Tirpiklis – chemikalas arba vanduo – neleidžia dažams sukietėti. 

 

Abiejų rūšių metalo dangų paskirtis vienoda – saugoti metalą nuo korozijos, tačiau skiriasi jų rišiklių savybės ir kiti parametrai, pvz.:

  • LOJ kiekis

  • Poveikis sveikatai ir aplinkai

  • Tinkamumo naudoti trukmė

  • Antikorozinis poveikis ir atsparumas atmosferos poveikiui

  • Dengimo sąlygos

  • Dengimo įranga, valymas ir utilizavimas 

Daugiau informacijos rasite straipsnyje „Kuo skiriasi vandeninės ir tirpiklinės metalo dangos? Pramoninių dangų palyginimas.“

Ar pramoninių vandeninių metalo dangų eksploatacinės savybės prilygsta tirpiklinių dangų savybėms?

Vandeninių dangų eksploatacinės savybės prilygsta tirpiklinių dangų savybėms, jos apsaugo metalo paviršių netgi atšiaurioje aplinkoje ir užtikrina kokybišką galutinį rezultatą. Kad atitiktų pramoninių dangų standartus, vandeninės dangos nuolat tobulinamos įtraukiant į jų sudėtį įvairius naujoviškus priedus – chemines medžiagas ir dervas. Nors metalui dengti tradiciškai buvo naudojamos tirpiklinės dangos, šie naujoviški priedai leido pagerinti vandeninių dangų eksploatacines savybes. Tinkamai dengiamos vandeninės dangos užtikrina ilgalaikę metalo apsaugą.

Ar vandeninės dangos saugo metalinius paviršius nuo korozijos?

Taip, vandeninės dangos saugo nuo korozijos – tai viena svarbiausių jų savybių.

Antikorozinės dangų savybės nepriklauso nuo jų tirpiklio rūšies. Tirpiklis – cheminė medžiaga arba vanduo – atlieka skiediklio funkciją. Jis reikalingas tik tam, kad metalo paviršiuje susidarytų nuo korozijos saugančių medžiagų plėvelė. Taigi vandeninėms dangoms džiūstant jose esantis vanduo išgaruoja, kaip ir cheminiai tirpikliai.

Renkantis antikorozines metalo dangas svarbu atkreipti dėmesį į specifines vandeninių ir tirpiklinių dangų savybes. Pavyzdžiui, vandeninės akrilinės dangos atsparesnės atmosferos poveikiui ir žymiai geriau išlaiko spalvą bei blizgesį nei kai kurios tirpiklinės dangos.

Kodėl verta rinktis vandenines dangas?

Vandeninės dangos išties brangesnės už kitas alternatyvas ir reikalauja kruopštesnio paviršiaus paruošimo. Vis dėlto, į jas verta investuoti, jei Jūsų įmonės prioritetai – tvarumas ir poveikio aplinkai bei žmonių sveikatai mažinimas. 

 

Vandeninės dangos labiau tausoja aplinką, nes išskiria mažesnį LOJ kiekį. Didėjant tvarumo svarbai ir griežtėjant aplinkosaugos reikalavimams daug įmonių nusprendžia naudoti vandenines dangas. Be to, jos mažiau kenkia dažytojų sveikatai, nes jų skiediklis yra vanduo, o tirpiklinių dangų skiediklis – cheminis tirpiklis. Džiūstant vandeninėms dangoms iš jų į aplinką išgaruoja beveik vien vanduo, o ne toksiškos cheminės medžiagos. Taigi vandeninės dangos yra saugesnis pasirinkimas dviem aspektais – dėl mažesnio poveikio aplinkai ir dažytojų sveikatai. 

Ar vandeninėms dangoms reikia didesnės priežiūros?

Jei vandeninės dangos nėra naudojamos ekstremaliomis sąlygomis, jas reikia atnaujinti ne anksčiau nei kitas metalo dangas. Siekiant užtikrinti vandeninių dangų kokybę ir patvarumą jos taip pat kruopščiai tikrinamos ir išbandomos, kaip ir tirpiklinės dangos. Šiek tiek priežiūros greičiausiai prireiks, bet tinkamas paviršiaus paruošimas ir dengimas gali žymiai pailginti dangos eksploatavimo trukmę. 

 

Pramoninėms metalo dangoms atnaujinti ir pažeistoms jų vietoms atkurti tinkamų vandeninių dangų pasiūla tokia pat didelė, kaip ir tirpiklinių dangų.

 

Turite klausimų? Susisiekite su mumis – mes visada pasirengę Jums padėti.

 

Susisiekti su ekspertais

 

 

Tikkurila

Autorius Tikkurila

Temos: Metalo paviršiai

Naujienlaiškio prenumerata

Naujausi straipsniai

Straipsniai pagal žymes