Plieninių konstrukcijų dengimas – kaip užtikrinti optimalią apsaugą naudojant pramonines metalo dangas

Autorius Tikkurila 2021-02-24 09.13.10

steel_structures_painting

Didelių infrastruktūros projektų, pvz.: oro uostų, keltų terminalų, traukinių stočių ir tiltų, konstrukcijoms keliami ypač aukšti reikalavimai. Kadangi šios masyvios konstrukcijos turi tarnauti iki objekto eksploatavimo pabaigos, metalui dengti naudojamos dangos turi užtikrinti jų patvarumą ir optimalią apsaugą nuo korozijos. 

Kaip geriausiai apsaugoti didžiules plienines konstrukcijas nuo korozijos? Dengiant tokias konstrukcijas būtina atsižvelgti į keletą svarbių veiksnių.

Įvertinkite aplinką, kurioje eksploatuojamos plieninės konstrukcijos

Kokioje aplinkoje plieninės konstrukcijos yra eksploatuojamos? Lauke esantys paviršiai yra veikiami įvairių aplinkos ir atmosferos veiksnių: lietaus, sniego, tiesioginių saulės spindulių, dulkių, purvo ir tirpiųjų druskų. Koroziškumo laipsnis priklauso nuo konstrukcijų buvimo vietos geografinės padėties.

 

Patalpose esantys paviršiai yra apsaugoti nuo atmosferos poveikio, bet drėgnoje aplinkoje gali būti veikiami drėgmės ir kondensato. Taip pat galimas cheminis poveikis.

 

Puikus lauke esančių metalinių paviršių dengimo pavyzdys – kompanijų „Tikkurila“ ir „Ruukki Construction“ bendradarbiavimas statant naują Janėvirtos tiltą. Šis šeštas pagal ilgį Suomijos tiltas buvo nebetinkamas eksploatuoti ir jį reikėjo pakeisti nauju. Vykdant šį didžiulį infrastruktūros objektą buvo ypač svarbu apsaugoti tilto konstrukcijas nuo atšiauraus klimato, vėjo, kritulių ir drėgmės. Kompanija „Ruukki Construction“ pristatė ir sumontavo 2 430 tonų plieninių konstrukcijų, kurias savo gamykloje Ylivieskoje iš anksto nudažė kompanija „Midroc Alucrom“. Šiam projektui buvo sunaudota 15 000 litrų kompanijos „Tikkurila“ dažų.

Naudokite patikrintas ir išbandytas pramonines metalo dangas

Sunkioms plieninėms konstrukcijoms reikia patvarios metalo dangos. Vykdydami didelius infrastruktūros projektus rinkitės patikrintus ir išbandytus gaminius, kad išvengtumėte bet kokių problemų garantiniu laikotarpiu ar jam pasibaigus.

 

„Konstrukcijoms, kurios turi tarnauti visą objekto eksploatavimo laikotarpį, keliami itin aukšti reikalavimai, todėl svarbu naudoti patikrintus ir išbandytus gaminius, kad nekiltų problemų garantiniu laikotarpiu ar jam pasibaigus“, – sako kompanijos „Ruukki Building Systems“ verslo vadybininkas Heikki Wilenas.

 

Patvarios pramoninės dangos sumažins objekto priežiūros išlaidas ir ilgai užtikrins gerą jo išvaizdą. Visos kompanijos „Tikkurila“ metalo dangos ir dengimo sistemos yra išbandytos tiek laboratorijose, tiek realioje aplinkoje. Mūsų gaminiai atitinka tarptautinį standartą ISO 12944, taip pat turime standarto NORSOK M-501 reikalavimus atitinkančių dengimo sistemų, skirtų jūrinėje aplinkoje eksploatuojamoms konstrukcijoms.

Rinkdamiesi dangas, saugančias plienines konstrukcijas nuo korozijos, atsižvelkite į aplinką, kurioje jos eksploatuojamos 

Kaip pasirinkti metalo dangą, tinkamą Jūsų plieninėms konstrukcijoms? Būtina atsižvelgti į tai, kokie reikalavimai keliami aplinkai, kurioje jos eksploatuojamos.

Atmosferos poveikis

Norint apsaugoti lauke esančias plienines konstrukcijas nuo korozijos būtina pasirinkti tinkamą dengimo sistemą. Ypatingą dangos patvarumą ir ilgai išliekančią apsaugą nuo korozijos užtikrinančias dengimo sistemas sudaro cinko prisotintas gruntas ir epoksidiniai, poliuretaniniai (PUR) arba kitokie viršutinio sluoksnio dažai. Cinko prisotinto – epoksidinio ir (arba) etilsilikatinio – grunto naudojimas yra vienas veiksmingiausių plieninių konstrukcijų apsaugos nuo korozijos būdų. Cinkas, veikdamas kaip anodas, suteikia plieninėms konstrukcijoms katodinę apsaugą. Jis oksiduojasi greičiau nei juo padengtas metalas, t. y. koroduoja vietoj jo.

Epoksidiniai tarpinio sluoksnio dažai paprastai turi antikorozinių pigmentų. Jie taip pat dažnai papildyti papildomą barjerinę apsaugą suteikiančiais aliuminio arba žėrutinio geležies oksido (MIO) pigmentais, kad vanduo negalėtų įsiskverbti į plieną ir sukelti korozijos.

Mirkstančios ir žemėje esančios konstrukcijos

Cinko turinčios dangos paprastai nėra naudojamos nuolat vandenyje ar žemėje esančioms plieninėms konstrukcijoms. Tokioje aplinkoje esančioms konstrukcijoms naudojamos veiksmingą barjerinę apsaugą užtikrinančios storasluoksnės epoksidinės dangos. Pirmas sluoksnis dažnai būna aliuminio ir (arba) žėrutinio geležies oksido turintys dažai, sudarantys tinklinės struktūros plėvelę. Kadangi vandenyje ar žemėje esantis plienas nėra veikiamas UV spindulių, nereikia poliuretaninių viršutinio sluoksnio dažų.

Plieninių konstrukcijų apsaugą nuo korozijos reglamentuojantys standartai nustato dengimo sistemą sudarančių gaminių sluoksnių skaičių ir dangos storį. Kuo aukštesni reikalavimai keliami dangai, tuo daugiau sluoksnių ir didesnis storis turi būti.

Gerai apgalvokite konstrukcijų dizainą

Norėdami užtikrinti geriausią plieninių konstrukcijų apsaugą nuo korozijos gerai apgalvokite jų dizainą. Venkite tokių konstrukcijų, į kurias gali patekti ir kuriose gali kauptis vanduo, purvas ir teršalai. Konstrukcijų dizainas turi būti toks, kad vanduo galėtų laisvai nutekėti ir išdžiūti. Tokiu būdu danga nebus veikiama teršalų.

 

Be to, jei po lietaus vanduo galės gana greitai išdžiūti, dengimo sistema užtikrins žymiai ilgiau trunkančią apsaugą nuo korozijos.

Prieš dengdami dangą tinkamai paruoškite metalo paviršių

Prieš dengdami metalą kokia nors danga tinkamai paruoškite jo paviršių. Paviršiaus paruošimas – tai ne tik metalo nuvalymas, jis turi būti tinkamas dengti apsaugine danga. Jokiu būdu nepraleiskite šio etapo, nes paviršiaus paruošimas turi ypač didelę įtaką antikorozinę apsaugą suteikiančios dengimo sistemos veiksmingumui.

Pirmiausia nuo metalo paviršiaus nuvalykite visus nešvarumus, pvz.: riebalus, tepalus ir purvą. Po to srautinio valymo būdu pašalinkite visas valcavimo nuodegas, kad danga galėtų tinkamai sukibti su metalu. Tai labai svarbu, nes nuo dangos sukibimo su dengiamu paviršiumi priklausys jos veiksmingumas.

 

Taip pat turite laikytis visų klimato sąlygoms ir temperatūrai keliamų reikalavimų. Antikorozinę apsaugą užtikrinančias dengimo sistemas apibrėžiantys standartai, pvz., ISO12944 ir NORSOK M-501, išsamiai nurodo, kaip reikia paruošti metalo paviršių.

Holistinis požiūris į plieninių konstrukcijų apsaugą nuo korozijos

Plieninių konstrukcijų apsauga nuo korozijos apima daugybę veiksnių, įskaitant dengimo būdus, įrangą, patikrą ir kompetenciją. 

 

Vien tinkama metalo danga neužtikrins geriausio rezultato, jei neatsižvelgsite į konstrukcijų dizaino ypatumus ir tinkamai neparuošite dengiamo paviršiaus.

 

Holistinis požiūris – rūpestingas kiekvieno dengimo proceso žingsnio atlikimas – užtikrins veiksmingą plieninių konstrukcijų apsaugą nuo visų rūšių korozijos dabar ir ateityje.

 

Susisiekti su ekspertais

 

Tikkurila

Autorius Tikkurila

Temos: Metalo paviršiai

Naujienlaiškio prenumerata

Naujausi straipsniai

Straipsniai pagal žymes